Leverantörer av fibernät

Fibernätet tar över mer och mer i Sverige och målet är att 95 % av alla hushåll, i stad som på landsbygd, ska vara uppkopplade till fibernätet år 2020. Men det är inte alltid lätt att veta vilket företag du ska välja och vilken leverantör som är bäst. En viktig aspekt är förstås priset men även vilken service du får. När det gäller hastigheten och säkerheten är det sällan någon skillnad, de har samma hastighet, upptid och erbjuder 100/100 alltså så handlar det mest om priset i slutändan.

Leverantörerna erbjuder oftast ett paket. En del tar en startavgift och sedan en lite lägre kostnad per månad och en del skippar startavgiften men har sedan ett högre månatligt pris. Vad du ska titta på är den totala slutgiltiga kostnaden. Se även över vilken service du får. De flesta av de leverantörer som erbjuder uppkoppling mot ett fibernät har även en separat fiberkundtjänst dit du kan vända dig när du har frågor om just fiber, om du har problem eller bara vill få mer information.

Kända leverantörer

I Sverige finns det ett stort antal leverantörer av fibernät. Många av dem har varit leverantörer av internet och telefoni i många år. Men det har även inneburit en anpassning av deras tjänster och service. För det är lite skillnad mellan de gamla kopparledningarna och fibernät. Nu kan det erbjudas internet där information transporteras med ljusets hastighet utan några driftstörningar, för så fungerar fibernät. Och för att kunna klara av den digitala utvecklingen krävs det att leverantörerna kan erbjuda större och snabbare kapacitet, genom en uppkoppling mot fibernätet.

De mest kända som finns att välja på är bland annat Tele2, Bredband2, T3, Telia och Bahnhof. Att använda sig av en mer etablerad leverantör kan vara en fördel eftersom de har stor erfarenhet av kundservice, flera av de som nämns ovan har erbjudanden om 50 % rabatt de första 6 månaderna och deras nät har dessutom större spridning. Bahnhof har valt en annan linje och har inget reducerat pris i början men däremot är de billigare överlag när det gäller 100/100 och de har bra service.

Välj utifrån var du bor

Det är inte alla som erbjuder fibernät på landsbygden. T3 är till exempel en leverantör som nischat sig mot öppna stadsnät. Detsamma gäller Bahnhof, ett företag som har en ganska brokig historia. Den som kanske har mest spridning är nog Telia som tack vare sitt tidigare monopol har ett stort utbyggt nät och även en stor skara trogna kunder. Även Tele2 har lång erfarenhet inom internet och telefoni, och har tack vare sina många år på marknaden en stor spridning över hela landet.

Sammanfattningsvis så har Sverige en rad leverantörer som kan erbjuda uppkoppling till fibernätet. Det som skiljer dem åt, precis som det gör med alla internettjänster, är priset, tillgängligheten, rabatter och givetvis den service de tillhandahåller. Överlag skiljer det inte så mycket när det gäller de månatliga kostnaderna, det är när själva fibernätet ska anslutas till din bostad som det kan skilja markant. Det är nämligen den största kostnaden att gräva ner kabeln som går från din bostad och som sedan kopplas samman med befintligt nät.